Projektkód: ÁROP-1.2.10-2012-2012-0001

A kormányzat határozott célkitűzése a közigazgatás hatékonyságának, színvonalának lényeges emelése. Ehhez egyértelműen szükséges az informatika adta lehetőségek szélesebb körű kihasználása.

Az országgyűlés által 2011. decemberében módosított Ket. felszámolta a korábbi elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogszabályokban (így a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről, illetve az elektronikus közszolgáltatásokról szóló törvényekben) előírt gátakat, téves szabályozásokat, és megteremtette a lehetőséget egy innovatív, ügyfélbarát e-közigazgatás megteremtésére.

Az új szabályozási modell felső szinten keretjellegű, és az informatika megkövetelte rugalmasság érdekében legalsóbb szinten az ajánlási formát is alkalmazza. A törvény és a végrehajtási rendeletek még nem teszik lehetővé a szolgáltatások tényleges összehangolt, a céloknak megfelelő kialakítását, ezért van szükség a részleteket szükséges mértékig tisztázó útmutatók kidolgozására.

A projekt keretében minden a Kormány által kötelezően nyújtandó szolgáltatásra kidolgozásra kerül a szükséges útmutató. A projekt része a megszületett jogszabályok utólagos, és a javasolt útmutatók előzetes hatásvizsgálata.

A projekt további része a hatásvizsgálat alapján javaslat kidolgozása a további jogszabály változtatásokra, illetve oktatás az alkalmazásban, bevezetésben érintett szervezetek részére.

 

Megvalósítás: 2012. január 2. – 2013. július 31.

Támogatás összege: 199 895 200 Ft

Kedvezményezett: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

 

Kapcsolódó anyagok

Sajtóközlemény - Az elektronikus ügyintézésre hangolják a jogszabályokat - 2012. november 14.

Sajtóközlemény - Lezárult az elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata - 2013. július 30.

Az elektronikus ügyintézésre vonatkozó hazai keretszabályozás áttekintése - 2013. július 31.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata (egyszerűsített) - 2013 . július 31.