Projektkód: ÁROP-1.1.18

Befejeződött az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektje, mely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló a 2011. évi CLXXV. törvényben (Civil törvény) előírt rendszerek fejlesztését és a törvény megvalósításában érintett közigazgatásban és igazságszolgáltatásban dolgozók képzését biztosítja.

A projekt egy hosszabb távú fejlesztési folyamatba illeszkedik, amely az informatikai infrastruktúra kialakítására, az új civil szempontú jogszabályok megalkotására támaszkodva a szabályszerű, jogkövető és magas színvonalú civil-kormányzati kapcsolat, partnerség megalapozottságát támogatja.

Az elmúlt húsz év során a kormányzati-civil kapcsolatrendszer egyre összetettebbé és a jogszabályi környezet végrehajtása egyre nehézkesebbé vált, valamint nem került kialakításra a hatékony végrehajtást segítő képzési rendszer. A problémakör javítását, kiküszöbölését célozta a 2011. december 5-én a Parlament által elfogadott Civil törvény és alkalmazását támogató projektterv kidolgozása.

A projekt fő célja, hogy minőségi változást érjen el a civil szervezetekhez kapcsolódó közigazgatási tevékenységekben. A projekt fejlesztési témáit elsősorban a Civil törvényben foglaltak határozták meg, az abban előírt monitoring és statisztikai számbavételi rendszereket fejlesztése, illetve a törvény rendelkezéseire épülő tananyagfejlesztés.

A projekt eredményeként 2014-ben képzés indul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet együttműködésével a közigazgatásban és igazságszolgáltatásban dolgozók részére összhangban a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programmal (a képzést sikeresen teljesítők már „értékes” kreditpontokat kapnak).

A „Civil szervezetek működési környezetének javítása” kiemelt projekt (ÁROP-1.1.18-2012-2012-0002) az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 123.141.348 forint támogatásból valósult meg 10 hónapon keresztül.

Részletes információk a Civil Információs Portálon (www.civil.info.hu/web/guest/arop)

(Emberi Erőforrások Minisztériuma, Társadalmi Konzultáció Főosztálya)