Negyven eljárás egyszerűsödött a Magyary Program Egyszerűsítési Programjának keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium közreműködésével az elmúlt egy évben. A programban foglalt feladatok megvalósításával a lakosságnak könnyebbé vált az adminisztráció többek között az adózási, foglalkoztatási, oktatási, ingatlanügyi eljárások terén.

Az elmúlt 25 év hiányosságát pótolva, átfogó, egységes és rendszerezett formában módosultak a lakosságot érintő közigazgatási eljárások többsége. 

Az adózás területén a Magyar Államkincstár honlapján könnyebben elérhetővé váltak a helyi adók fajtái és az azokat érintő főbb szabályozások, valamint a személyi jövedelemadózás esetén az egyszerűsített bevallást az adózónak csak javítás esetén kell visszaküldenie. Egyszerűsödtek továbbá a köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepelő adózók ügyintézési folyamatai, valamint több eljárásnál (adómérséklési eljárás, adó- és értékbizonyítvány kiadása, mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállítása) csökkent az ügyintézési idő is.

Az álláskeresőket érintő adminisztratív terhek csökkentése érdekében összevontuk az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély folyósítását, így az álláskeresőként való nyilvántartásba vétel egyben magába foglalja az álláskeresési járadék folyósítása iránti igényt is, valamint könnyebbé vált az egyéni és szezonális munkavállalási engedély kiállítása, meghosszabbítása (mely 150 nap helyett ezentúl 180 napra szerezhető meg) is.

A diákhitel eljárásokban a hitelfelvevőnek – az ügyintézés megkönnyítése érdekében – lehetősége van a Diákhitel szervezet elektronikus rendszerén keresztül is ügyet intézni. Emellett, ha az ügyfél gyes jogcímén célzott kamattámogatást, illetve törlesztési kötelezettség szüneteltetését igényel, nem kell beszereznie a jogosultságáról szóló igazolást.

Egyszerűsödtek a lakás-előtakarékossági számlához kapcsolódó adminisztrációs terhek is: lakásfelújítás, korszerűsítés, közművesítés esetén a lakáscélú felhasználás igazolásának határideje 90 napról 120 napra emelkedik és a lakáscélú felhasználás igazolásához szükséges hiteles tulajdonilap-másolatot a lakás-takarékpénztár is bekérheti elektronikusan hitelesített dokumentumként az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból. 

A Magyary Program Egyszerűsítési Programjának NGM hatáskörébe tartozó 40 eljárás közül 27 eljárás az ÁROP-1.2.6/A kódszámú, „Jogszabályok és folyamatok egyszerűsítése könnyített elbírálású támogatás” projekt keretében egyszerűsödött. Mindegyik eljárás esetében készült kiindulási helyzetet leíró, ill. változtatásra javaslatot tevő dokumentum, illetve 28 ügyfeleket segítő leírás és ügyintézőket segítő kézikönyv is. A legtöbb eljárás esetében különböző jogszabályokat is módosultak (kormány-, miniszteri rendelet, ill. törvény). 7 eljárás esetében a háttérintézmények és kormányzati szervezetek az ÁROP projekt keretében megvalósuló képzéseken ismerhették meg az új eljárásrendek szabályait. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium Egyszerűsítési Programjának eredményeit egy 20 oldalas, eredményösszegző kiadványban foglaltuk össze. A projekt során egyszerűsített eljárásokról az ügyfeleknek készült áttekinthető ügyleírások megtekinthetőek a Jogi keretek tisztázása - ÁROP1.2.6/A „Egyszerűsítési Program NGM feladatok megvalósítása”  aloldalon.

A lakosságot érintő adminisztrációs terheket csökkentő eljárások megvalósítása az ÁROP-1.2.6/A-2011-2012-0003 azonosítószámú, „Egyszerűsítési Program NGM feladatok megvalósítása” című projekt keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 114 372 545 Ft uniós támogatásból történt. A módosítások eredményeképpen az első, hozzávetőleges becslések azt mutatják, hogy az eljárások adminisztratív költsége kb. 25%-kal, átlagos ügyintézési ideje pedig közel 28%-kal csökkent.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)